maanantai 23. joulukuuta 2024

Filosofiakahvilan ohjelma kevätkaudella 2025


Filosofiakahvilan seuraavat kerrat 7.1./8.1./9.1. Huom. Torre del Marin eri 

Filosofiakahvila zoomin kautta tiistaisin klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18 Suomen aikaa)

Filosofiakahvila Torre del Marissa keskiviikkoisin klo 12.00. Perinteinen paikka Massai Mara Beach Club ON KIINNI, uusi paikka (kokeilu) Restaurante COLONIAPaseo Maritimo Poniente, vanhasta paikasta Nerjaan päin, majakan alueella, rannan puolella.   

Filosofiakahvila  Fuengirolassa torstaisin klo 16.00. Hotel Ilunion, Paseo Maritimo Rey de España 87(ent.Rafaelin aukio).

Filosofiakahvilan ohjelma kevätkaudella 2025: 


1.Sisäinen ihminen 

2.Hyvä elämä 

3.Ajattelu meditatiivisuutena 

4.Kohti toiminnan filosofíaa 

5.Enkeleitä ja ihmisiä 

6.Propagandan synty 

7.Suloinen markkinointi 

8.Sokrates, huono puhuja 

9.Totalitarismin tutkimisesta 

10.Kielletty hedelmä 

11.Lörpöttely 

12.Suut auki 

13.Tarinoita filosofeista 

14. Jobin kirja 

15. Kosminen pelko ja voimattomuus 

16.Ilman filosofíaa, kysymyksen perässä 


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


tiistai 17. joulukuuta 2024

Varoitus


Filosofiakahvilan seuraavat kerrat 7.1./8.1./9.1. Huom. Torre del Marin paikka eri 

Filosofiakahvila zoomin kautta tiistaisin klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18 Suomen aikaa).

Filosofiakahvila Torre del Marissa keskiviikkoisin klo 12.00. Perinteinen paikka Massai Mara Beach Club ON KIINNI, uusi paikka (kokeilu) Restaurante COLONIAPaseo Maritimo Poniente, vanhasta paikasta Nerjaan päin, majakan ja Massai Maran välissä, rannan puolella (entinen parkki toimii).   

Filosofiakahvila  Fuengirolassa torstaisin klo 16.00. Hotel Ilunion, Paseo Maritimo Rey de España 87(ent.Rafaelin aukio).

Sairaassa päässäni ajattelin, että filosofiakahvilan ohjelma keväällä 2025 on vaikea. Koska olen myös kiltti suunnitelmani oli käsitellä aiheita mahdollisimman yksinkertaisesti. Todennäköisesti ohjelma on pelkästään vaikea...

Julkaisen kevään aiheet piakkoin.


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


torstai 12. joulukuuta 2024

Filosofiakahvila menee tauolle



Filosofiakahvila menee tauolle. En varmaan tehnyt selvennöksiä, mutta ainakin lisähuomautuksia. Uudet istunnot alkavat tammikuun toisella viikolla.

Kiitos ja kippis! Ajatelkaa, jos ehditte.

Julkaisen piakkoin ensi kevään ohjelman.

Seuraavat istunnot (näillä näkymin) 7.1./8.1./9.1. Torre del Marin paikka ja aika vielä avoimia...

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


torstai 5. joulukuuta 2024

Jälkipuhe

 

Filosofiakahvila 10./11.12./12.12. Huom. Torre del Marin eri 

Filosofiakahvila zoomin kautta tiistaisin klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18 Suomen aikaa)

Filosofiakahvila Torre del Marissa keskiviikkoisin klo 12.00. Perinteinen paikka Massai Mara Beach Club ON KIINNI, uusi paikka (kokeilu) Restaurante BereberePaseo Maritimo Poniente S/N   

Filosofiakahvila  Fuengirolassa torstaisin klo 16.00. Hotel Ilunion, Paseo Maritimo Rey de España 87(ent.Rafaelin aukio).

Alustukseni ovat aina johdantoja. Haluan tehdä poikkeuksen, pitää jälkipuheen. Olen yrittänyt houkutella ajattelemaan ja sanonut, että ajattelemisella on paikka elämässä. Olen sanonut, että filosofoiminen vaatii tahtoa. En tiedä, olenko onnistunut enkä tiedä, mitä onnistuminen tarkoittaisi, kun pyrkimykset ovat tällaisia.

Tämän syksyn ohjelma oli tietyllä tavalla poikkeus. Halusin tehdä selvennöksiä ja lisähuomautuksia jo käsiteltyihin aiheisiin ja kysymyksiin, jotka ovat nousseet esiin filosofiakahvilan keskusteluissa – vaikka vain sivulauseissa, ohimennen tehdyissä huomautuksissa. Todennäköisesti en selvittänyt mitään ja olen velkaa toisen mokoman tänä syksynä käydyissä keskusteluissa esiin nousseista aiheista.

Tahdoin puhua vaikeasta sanasta tahto, jota tahtoen ja tahtomattani käytän. Halusin sanoa jotain tapahtuman käsitteestä, jonka sanon olevan keskeisessä roolissa omassa ajattelussani. Ennen kaikkea yritin vastata kysymykseen ihmiskunnan edistyksestä (kysymys, joka minulle esitettiin kevättalvella tänä vuonna). En anna vastausta; pikemminkin selitän, miksen voi sitä antaa. Yritin lähestyä aihetta sivupolkuja pitkin (menneisyys, tulevaisuus, tapahtuma, humanismi, historian kuolema).

Jälkipuheeni aihe ei ole kuitenkaan onnistumiseni tai epäonnistumiseni selvennöksien teossa tai vastaamatta jättäminen. Aiheeni on pikemminkin jälkipuheen mahdottomuus. En voi tehdä synteesiä. Yritän elää ilman vastauksia ja ilman synteesiä. Kun puhuu jälkipuheesta – kun puhuu jälkipuheessa – oletetaan, että puhuja vetää yhteen, tekee johtopäätöksiä, viittaa ehkä lisätutkimuksen tarpeeseen. Minulle jälkipuhe tarkoittaa vain sitä, että olen lopussa.

Olen lopussa, mutta uskon yhä epälopullisuuden periaatteeseen. Sanoin vuonna 2015: “Mitä sanon epälopullisuuden periaatteeksi? Nimitän näin ajatusta, jonka mukaan mikään inhimillisessä olemassaolossa ei ole eikä sen tarvitse olla lopullista. Sanon sitä periaatteeksi, koska pitämällä tätä ajatusta mielessäni ja edessäni autan itseäni; se auttaa elämään.”  Väitin, että periaate on eettinen. Kun ihminen katsoo itseään keskeneräisenä, on itsensä suhteen käsityöläinen. Toisesta ei anna lopullista määritelmää; hän saa olla jotain muuta. Sovellan periaatetta myös omiin puheisiini, alustuksiin. En yritä saada mitään valmiiksi ja lopulliseksi, pyöreäksi. Kaiken on jäätävä keskeneräiseksi. Silloin voimme yhä aloittaa alusta.

Olen yrittänyt tuoda esiin erilaisia näkökulmia. Alkuperäinen ajatukseni oli, että kokeilisimme yhdessä, mihin se voi meidät viedä, mitä voisimme saada näkyviin. Aika harvoin olemme varmaan sitä tehneet. Yhä suuremmaksi oppimisen aiheeksi – ainakin minulle – on tullut kuunteleminen. Yritän kuunnella ihmisiä, vaikken ymmärtäisi. Yritän myös miettiä, miten ihmisten (myös minun) sana voisi tulla kuulluksi. Vaikka olisimme kuinka hassuja filosofiakahvilassa, teemme jotain, joka kuolemassa: keskustelemme, kuuntelemme, annamme toiselle tilaa. Olemme kuin Titanicin muusikot. Jatkamme soittoa, vaikka laiva uppoaa. Meille pitäisi pystyttää muistomerkki. Lupaan valmistella hienon puheen.

Keskusteleminen ei ole aina järkevää sanan nykyaikaisessa mielessä eli siitä ei välttämättä ole mitään hyötyä. Kun käytän sanaa “hedelmällinen” ajattelen jotain muuta kuin hyötyä. Ajattelen hedelmiä ja ajattelen siemeniä sen sisällä. Emme voi haukkua itseämme pelkästään siksi, että keskustelu poikkeaa polulta, aiheen käsittely keskeytyy, eksymme. Joskus eksyminen on hedelmällisintä mitä on.

Kaiken on jäätävä keskeneräiseksi, myös jälkipuheen…


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila