lauantai 7. syyskuuta 2013

Kirjaleikki


(Venedikt Erofejev)

On tunnettua, että jotkut avaavat Raamatun tai jonkun muun kirjan sattumanvaraisesta kohdasta ja valitsevat sattumanvaraisesti lauseen. Idea on se, että tälle lauseelle annetaan ohjeen, neuvon, opastuksen luonne. Perinteellisesti tätä leikkiä ollaan nimitetty ”virgiliaaniseksi arvaksi” – vaikka käännökseni saattaa olla hassu (espanjaksi leikin nimi on suertes virgilianas). Satoja vuosia sitten älyköt leikkivät tätä leikkiä nimenomaan Virgiliuksen teosten, erityisesti Aeneis-eepoksen kanssa.

Tunnustan, että leikin tätä leikkiä usein. Ja hyvin usein lause puhuttelee oudosti, kiinnittyy salaperäisesti siihen mitä olen ollut tekemässä ja ajattelemassa tai mitä olen jättänyt tekemättä ja ajattelematta.

Leikin nyt tätä leikkiä, mutta otan käsiini viisi kirjaa. Ne ovat: Anna Veijalaisen Joukkokohtaus, Malcolm Lowryn Tulivuoren juurella, Juan José Arreolan Narrativa completa, Luis-Ferdinand Célinen Niin kauas kuin yötä riittää ja Venedikt Erofejevin Moskova-Petuški.

Joukkokohtaus, s.11:”Tarvitsimmeko toisiamme vain päästäksemme molemmat, toistemme avulla, näin syvälle?”

Tulivuoren juurella, s.159: ”Tiedättekö, Quincey, olen usein miettinyt että eiköhän vain vanhassa tarinassa Eedenin puutarhasta ja niin edelleen piilekin enemmän kuin päältäpäin näyttää.”

Narrativa completa, s.151: ”Myös minä olen paininut enkelin kanssa.”

Niin kaus kuin yötä riittää, s.341: ”Muistoillakin on nuoruutensa...Heti kun ne jättää homehtumaan ne muuttuvat egoismia, turhamaisuuksia ja valheita tihkuviksi, ällöttäviksi haamuiksi... Ne mätänevät kuin omenat...”

Moskova-Petuški, s.62: ”Ja piru teidät periköön! Jättäkää ulkogalaktinen tähtitiede jenkkien ja psykiatria saksalaisten huoleksi. Painukoot kaiken maailman roskasakki niin kuin nyt esimerkiksi espanjalaiset katsomaan corridaansa, ja afrikkalaiskelmi rakentakoot Assuanin patoaan, rakentakoon rauhassa, kelmi, tuuli sen kumminkin hajottaa, ja tikahtukoon Italia bel cantoonsa, viis kaikesta...!”

Tässä siis viisi tienviittaa!?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti