keskiviikko 25. elokuuta 2021

Sokrateen puolustuspuheesta


Olen joskus käsitellyt Sokrateen puolustuspuhetta tai ainakin käyttänyt sitä. Minun on vielä palattava siihen, jos minulla on siihen vielä tilaisuus. En usko tekeväni siitä erityisen oppineita kommentteja. Siinä on vain sattuu olemaan läsnä pari kysymystä, joiden perässä kuljen. Tajusin sen, kun löysin seuraavanlaisen muistiinpanon arkistoistani:

"Sokrateen ironia oli julkeimmillaan hänen puolustautuessa ateenalaisten edessä. Puolustuspuheen alussa hän toteaa syyttäjiensä puhuneen niin hienosti, että melkein vakuuttivat hänet itsensäkin syytteiden oikeellisuudesta. Sokrates sanoo olevana huono puhuja, joka ei pysty samaan kuin nämä taitavat puhujat. Sanat ovat salaivaisia. Emme kai voi ajatella, että Sokrates oli huono puhuja. Tiettyllä tasolla Sokrates oli kuitenkin tosissaan. Hän teki pesäeroa retoorikkoihin samalla tavalla kuin kiertäessän Ateenan kaduilla keskustelemassa ihmisten kanssa.

Sokrateen mukaan hänen vastustajansa ovat deinoi legein, taitavia puhujia. Hän itse puhuu suoraan, ilman taitoa ja koristeita. Taitamattomuuden korostaminen ei merkitse, että hän ei välittäisi siitä, puhuuko hyvin vai huonosti. Platonin Faidroksessa Sokrateen keskustelukumppanit esittävät halveksivia huomioita henkilöstä, joka on puheiden kirjoittaja. Sokrateen varoittaa halveksimisesta. Se millä on väliä, puhuuko hyvin tai huonosti. Ei ole häpeällistä kirjoittaa. Häpeällistä on kirjoittaa huonosti. Tehdessään pesäeroa vastustajiinsa Sokrates puhuu taidokkuudesta ja taitamattomuudesta, mutta liittää taitaviin puhujiin epäsuoruuden ja koristeet, omaan puheeseensa suoruuden."

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti