keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Paha naamio, hyvä naamio


Puhumme naamioista ilkeästi ja ymmärtämättömästi. Kun joku mielestämme kantaa naamiota, hän meidän varmuutemme mukaan ansaitsee halveksintamme, koska hän ”teeskentelee”, ”ei ole oma itsensä”, ”salaa”.

Naamiota ei silti aina pidetä ainoaksi oletetun sisäisen olemuksen salaamiseksi. Ihminen on runsaus, ja sielu moninaisuus. Naamio voi olla – se on monta kertaa ollut – iloa uhkuva hulluus, hyvä hulluus, iloinen totuus. Tämän tiesi Mihail Bahtin, kun hän kirjoitti keskiajan ja renessanssin naurua käsittelevässä teoksessaan: ”Naamio liittyy muutokseen ja uuden ruumiillistumisen iloon, iloiseen suhteellisuuteen, se kieltää iloisesti samuuden ja yksimerkityksisyyden, tylsän itsensä kanssa yksiin käymisen...”

Joskus ihminen elää keskinkertaisesti ja on kuin hänellä olisi aina sama rooli. Silloin sanomme, että hänellä on naamio. Enemmän kuin naamio, ihmisellä on silloin jäykistynyt ilme. Enemmän kuin naamio, häntä lukitsee tapa ja jämähtäminen tavanomaiseen tapaan katsoa, olla ja elää. Ei häntä naamio estä, vaan skeema. Hän on Bahtinin kuvaaman karnevalistisen naamion antiteesi, sillä hänen jähmettyneet kasvonsa eivät ilmaise ihmisen omaa eikä elämän moninaisuutta.

Kun ihminen on oma itsensä, hän muuttuu, lakkaa olemasta sama. Näyttää siltä, että hän riisuu naamion. Se on huono, huonontunut naamio, joka on palanut kasvoihin kiinni ja tehnyt sen alle irvokkaan pesän: elämättömien mahdollisuuksien ja itseään ilmaisemattomien voimien hautausmaan. Kun ihminen muuttuu, antaa moninaisuuden manifestoitua, hän kieltää samuuden ja yksimerkityksisyyden, itsensä kanssa yksiin käymisen ja alkaa siis löytää sukulaisuuttaan karnevalistisen naamion kanssa.

Huonon naamion riisunut on alaston, sillä hän on riisunut skeemat, annetut mallit, kaavat ja kanonisoidut muodot. Hänen alastomat kasvonsa tervehtyvät tuulessa.

Olen jo aikaisemmassa muistiinpanossa samastanut alastomuuden ja onnellisuuden. En ole siis pelkästään minimalisti; minun ”filosofiani” on nudismia.

(Tiina Tuurna pitää Aurinkorannikon Sofia-opistolla naamiotyöpajan 13.-24.10)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti