torstai 29. syyskuuta 2011

Filosofin vastaanotto

Aloitamme Aurinkorannikon Sofiaopistolla ”filosofin vastaanoton”. Tarkoitus ei ole leikkiä gurua, ei edes hyvää neuvonantajaa. Lähtökohtana on keskustelu, ihmettely ja kysely.

En aio luennoida enkä saarnata. Kyse on yhteistyön muodosta: vastaanotolle tulijan kanssa tutkitaan ja pohditaan, onko käsissämme todellinen ongelma ja voiko sen muotoilla toisin. Tavoite ei ole valaistuminen eikä pelastuminen, vaan pääseminen kysymyksen ulkopuolelle.

Opiston sivuilla vastaanottoa kuvataan näin:

Filosofin vastaanotolle voi tulla milloin tahansa – silloin kun on huolia tai kun jokin asia mietityttää. Työskentelytapana on avoin ja tasavertainen keskustelu. Ilman ennakkoasenteita etsitään uusia näkökulmia, jotka mahdollistavat ajattelumallien muuttamisen. Tarkastelun kohteena voi olla yhteisesti valittu aihe tai ongelma, kriisi tai kysymys elämän merkityksestä.

Filosofien vastaanotot ja filosofiakahvilat alkoivat yleistyä Saksassa jo -80-luvulla, nykyisin filosofeja työskentee jopa sairaaloissa. Saksasta kiinnostus filosofien vastaanottoihin on levinnyt muuallekin Eurooppaan, myös Suomeen ja Espanjaan.
Alan ihmisillä on tapana sanoa, että filosofian vastaanotto ei ole terapiaa, mutta se voi toimia vaihtoehtona terapialle tai sen täydentäjänä.
www.sofiaopisto.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti