tiistai 23. kesäkuuta 2015

Norppa pieraisi


Minulla oli tänä keväänä, maaliskuussa, kunnia saada erikoinen vieras filosofiakahvilaan Fuengirolassa. Vierailijaa en voi nimittää oppilaaksi, koska hän oli opettajani, todellinen opettajani, Kai Kallas. Hän tietysti kertoi minusta asioita, ehkä tosiasioitakin.

Olin päässyt puhumasta siitä, voiko filosofiaa opettaa. Sitten hän istui Sofia-opiston aulassa. En ensin nähnyt. Kaikessa kiireessä. Tunsin tutun, vaikutusvaltaisen äänen: ”Pasi Färm.” Kohta tunsin itseni tyhmäksi. Mitä olin päästänyt suustani monena päivänä, koko viikon ajan? Olin epäillyt, voiko filosofiaa opettaa. Sitä voi – jos ei muuten, niin esimerkin avulla. Hän seisoi edessäni taas, kaiken vaivansa ja tuskansa kanssa ja oli esimerkki. Muistin kuka Kai oli ollut minulle: joku joka antanut vapauden eikä ollut päästänyt helpolla.

Vaikeaa nuoruutta en jaksanut muistella; se oli ihan liikaa epäkiinnostavia välähdyksiä päässä. Mutta näin ja koin osan siitä mikä minut oli tehnyt, mikä antanut minulle voimia ja aineksia koota jotain itsestäni, omista raunioistani – sillä on sanottava, että jo lapsena olin vain murtunut muuri...

Meillä oli filosofiakahvilassa aiheena nautinto. Osallistujat keksivät monia nautinnon aiheita, paikkoja ja hetkiä: tietysti aitoon suomalaiseen tyyliin alettiin puhua rannoista, istumisesta ilta-auringossa järven rannalla tai laiturilla. Kaikki tunnistivat eteen maalautuneen maiseman, pehmenivät. Joku antoi tälle nautinnolle nimen sininen hetki.

Opettajani, joka oli ja on hyvä tarinankertoja, kertoi oman versionsa. Kai oli vaimonsa ja tyttärensä kanssa mökillä. Naiset menivät levolle, ja hän asettui istumaan rantakivelle. Vedestä kuului molsketta, ja hän ihmetteli, oliko se hauki tai joku muu iso kala. Vedestä ilmestyi utelias norpan pää. 

Tarinankertoja näytti miten norppa ui kohti rantaa, hänen luokseen. Norppa kiipesi viereiselle kivelle, kaveriksi aurinkoa ottamaan. Kuuntelijat olivat tässä vaiheessa lumoissaan, kukaan ei välittänyt oliko tarina totta. Sitten norppa pieraisi. ”Ja kuulkaa se oli kauhea haju”, hän kertoi.

Siinä tarinassa oli kaikki, elämä oli siinä. Kahden olennon kohtaaminen, maisema ja valo, elämä – ja hajukin mukana. Myöhemmin ajattelin, että tarina norpasta oli kuin Don Quijote: parodia, mutta jotakin joka kasvaa parodian ohi ja yli, on samalla ylistyslaulu.

Elän naurussa, elän naurusta. Luultavasti siksi, että näen rauniot. Silloin pentuna kuuntelin Pink Floydia. Kuvittelen, että kaikki kuuntelivat, lauloivat: ”We don´t need no education.” Laulussa lauletaan: “All in all you're just another brick in the wall.” Ajattelin silloin, ajattelen tänään: “Not the brick, but the break, the crack.” Tämän ajatuksen synnyssä, sen kestämisessä, on ollut tärkeä tämä opettaja, joka antoi vapauden olla mikä on. Näin haluan kiittää ja osoittaa kunniaa: kauniisti ja norpan pierun säestämänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti