lauantai 30. kesäkuuta 2018

Ilman olemusta, omalakisena...


Mitä ajattelen tänään? Mitä sanon itselleni? Tartun itseäni niskasta, yritän kannustaa, sanon: ”Jatkakaamme ilman olemusta, omalakisina. Käsille ja päälle riittää tekemistä. Maailma ei ole valmis.”

Mielessäni on Giovanni Pico della Mirandolan (1463-1494) Oratio Hominis Dignitate, Ihmisen arvokkuudesta. Kirjoitus on yritys antaa sanalle arvokkuus täsmällinen merkitys. Firenzeläinen ajattelija osasi ajatella ihmisen olemuksen olemuksettomuutena. Hän liitti tämän olemuksettomuuden vapauteen, mahdollisuuksien määrään ja ihmisen arvokkuuteen. Pico della Mirandola uskoi, että ihminen voi valita, tuleeko hänestä peto vai enkeli. Ihminen on moninaisuus, jossa on monta siementä, ei vain yhtä kohtalonomaista olemusta.

Teksti puhuu tosiaan siemenistä: ”...kaikkien lajien siemenet ja kaiken elämän siemenet, ja sen mukaan miten kukin on niitä viljellyt antavat ne hedelmää.” Tekstin retorisuus, oppineet viittaukset, runollisúus saattavat hämätä modernia lukijaa. Se voi vaikuttaa vanhanaikaiselta. Tarkempi lukeminen näyttää, että kirjoituksen ornamentit eivät ole vain ornamentteja; Pico della Mirandolla on tarvinnut niitä ilmaistakseen innostuksensa. Kyse ei ole lapsellisesta innostuksesta: kirjoittaja ihailee ihmistä ja hän ihailee tätä nimenomaan määrittelemättömyyden, ennaltamääräämättömyyden ja mahdollisuuksien takia.

Kirjoituksen idea selittää myös sen, miksi Pico della Mirandolla puolustaa filosofian opiskelua. Toiset – jopa filosofit – suhtautuvat siihen nyrpeästi, koska se ei anna palkintoja. Puheen kirjoittajalle riittää se, että filosofia antaa kaksi hedelmää: se kasvattaa hänen sieluaan ja mahdollistaa totuuden tuntemisen. Filosofia on opettanut hänelle kiinnittymään vain omaan omatuntoonsa, irtaantumaan muiden käsityksistä ja arvostelmista. Se on siis itsenäisyyden, omalakisuuden, lähtökohta. Filosofian ansiosta – näin kirjoittaja väittää – hän voi olla välittämättä siitä, että muut puhuvat hänestä pahaa ja huolehtimaan vain siitä, ettei itse puhu pahaa.

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti