perjantai 28. kesäkuuta 2024

Säädytöntä

Mary Edwards Walker

Aksel Sandemose muistelee teoksessaan Felician häät (joka ilmestyi alkuperäiskielellä 1961), että ennen vanhaan varieteissa nuoret naiset saattoivat esiintyä silinteri päässä ja sen alla alastomina. Mutta jos he olisivat näyttäytyneet pitkissä housuissa, heidät olisi pidätetty.

Jotkut filosofit sanovat, että sanat kertovat asioista. Ajattelen, että suomen kielen sana säädytön kertoo tarinaa, joka on paljastava...


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


maanantai 24. kesäkuuta 2024

Itsensä tuntemisesta 2



Olen todennut, että Apollon temppelin muuriin Delfoissa kirjoitettuna sanoista ( Gnōthi seauton,  Tunne itsesi)  on esitetty erilaisia tulkintoja. Se ilmeisesti tarkoitti ainakin sitä, ettei ihmisen pitäisi ylittää rajojaan, kuvitella olevansa jumala. Sanojen on ajateltu merkitsevän myös sitä, ettei pidä kiinnittää huomiota väkijoukkojen mielipiteisiin. 

Suda (bysanttilainen Välimeren historiaa käsittelevä ensyklopedia) tukee tätä käsitystä, sillä sen mukaan käsky oli osoitettu niille, jotka kerskailevat, ylittävät sen mitä he ovat. Saman lähteen mukaan ohje myös varoittaa kiinnittämästä huomiota muiden mielipiteisiin.

Friedrich Nietzsche ihmettelee neuvon merkitystä Hyvän ja pahan tuolla puolen aforismissa 80. Nietzsche kysyy, mitä neuvon antanut jumala tarkoitti. Filosofi esittää mielenkiintoisen hypoteesin. Hän epäilee, että ihmistä kehotetaan olemasta kiinnostunut itsestään; häntä kehotetaan tekemään itsestään objektiivinen. 

Äkkiseltään idea on outo.  Ohje tuntuu sanovan jotain päinvastaista. Vähänkin Nietzscheä tuntevat tietävät myös, että hän suhtautui aika epäileväisesti objektiivisuuteen. Jos ajattelemme, mitä tarkoitusta varten meidän täytyy tuntea itsemme ja ajattelemme, että tavalla tai toisella meidän täytyy voittaa jotain itsessämme, hypoteesissa saattaa olla järkeä. Joku pelkää kissoja. Hän tuntee pelkonsa ja kontrolloi sitä, katsoo kissoja objektiivisemmin, kiinnostuu ehkä niistä enemmän kuin itsestään…

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Itsensä tuntemisesta

 

Olen puhunut aikaisemmin itsensä tuntemisesta, tästä vuosisataisesta vaatimuksesta. (https://koetinkivet.blogspot.com/2016/03/tunne-itsesi.html ) Nyt teen vain kolme huomautusta, jotka täytyy jonain päivänä ottaa systemaattisen käsittelyn lähtökohdaksi.

1.Vaadimme: "Tunne itsesi." Erittäin harvoin selvennetään, mikä tämä oma itse on.

2.Olisi tärkeää tietää, miten tähän vaadittuun tietoon pääsee.

3.Jos tunnen itseni, miten se auttaa minua elämässä, elämisessä?


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Eräs haaveeni


Hegel

Tämä blogi liittyy pitämääni filosofiakahvilaan. Kahvilaistuntoja pidetään yleensä lokakuusta huhtikuun loppuun.

Minulla on yksi filosofiakahvilaan liittyvä haave. Haluaisin, että jonkun kauden aiheet olisivat vaikeita, mutta niitä käsiteltäisiin yksinkertaisesti, tehtäisiin aiheista helppoja.

Haaveen toteuttaminen ei ole helppoa. Pitäisi ensinnäkin tietää, missä ja miksi minua ei ymmärretä. (En tyydy vastaukseen, että ihmiset ovat tyhmiä.)

Itse pidän yhtä tai toista filosofista teosta tai artikkelia vaikeana esim. siksi, että en tunne siinä käytettäviä käsitteitä. Toinen syy, joka tekee filosofisen tekstin vaikeaksi on se, etten voi seurata sen argumentaatiota, koska se edellyttäisi aikaisempien, mahdollisesti satoja vuosia aikaisempien ajattelijoiden väitteiden, ongelmien ja perustelujen tuntemista.

En usko, että olen vaikea kummastakaan syystä. En ole Hegel. Yritän selvittää, kuka olen. Jos asia selviää, toteutan haaveeni ehkä jo kevätkaudella 2025... 

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


tiistai 4. kesäkuuta 2024

Kosminen pelko ja voimattomuus

 

Gustave Doré: Gargantuan syntymä

Kerrotaan, että keskiajalla ihminen koki ainakin aika ajoin kosmista kauhua. Sen herättivät luonnonkatastrofit ja kirkon eskatologiset puheet eli opit viimeisistä ajoista. Tarinan mukaan kosminen kauhu katosi; meistä tuli tietäväisiä, valistuneita, meitä eivät kummitusjutut säikäytä. Viimeisen vuosisadan aikana meillä on ollut kuitenkin oma tapamme kokea pienuus maailman suuruuden edessä. Tunnemme voimattomuutta.

Vallanpitäjät haluavat ruokkia tällaisia tunteita. Ne lamaannuttavat, tekevät meistä passiivisia. Meille ei enää saarnata maailmanlopusta. Jokaisesta tuutista tulee silti katastrofeja, sotia, pandemioita ja ilmastonmuutosta. Ne ovat pahempia kuin pappien profetiat; ne ovat totta.

Mihail Bahtin kertoo, miten F.Rabelais kehitti lääkkeitä kosmista pelkoa vastaan käyttäen populaarikulttuurin ja karnevaalin aseita. Gargantua ja Pantagruel olivat iloinen vastaus luonnonvoimien herättämälle kosmiselle kauhulle ja eskatalogian synyttämälle mielialalle. Rabelais loi erityisen kuvan ruumiista, joka sai kosmiset mittasuhteet. Kosmiset elementit muuttuvat kasvavan ja uutta luovan ruumiin elementeiksi. Pieni kokemus vieraasta ja mielettömästä maailmasta muuttui suureksi kokemukseksi ikuisesti muuttuvasta kosmoksesta.

Bahtinin analyysin mielenkiintoisuus on siinä, ettei se katso asiaa hyvän ja pahan näkökulmasta; se tuo esiin strategian. Mekin voimme ehkä olla fatalistisesti alistumatta voimattomuuden tunteeseen. Voimme ehkä etsiä strategiaa…


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila