torstai 29. huhtikuuta 2010

Tulivuori ja filosofi

Empedokles oli esisokraattinen filosofi, runoilija ja lääkäri, syntynyt Sisiliassa. Hänet tunnetaan teoriasta, jonka mukaan kosmos muodostuu neljästä elementistä: tulesta, vedestä, ilmasta ja maasta. Hänen käsityksensä olivat osaltaan samankaltaisia kuin Herakleitoksen. Myös Empedokles ajatteli, että kosmos on jatkuvassa muutostilassa.

Joidenkin legendojen mukaan filosofi olisi kuollut syöksyttyään Etnan kraateriin. Hänen mukaansa on nimetty vedenalainen tulivuori Sisilian rannikolla. Tämän tulivuoren vaarallisuudesta on alettu viime aikoina puhua. Jos tulivuori halkeaa – ja se on mahdollista – se tulee aiheuttamaa tsunamin Italian rannikolla.

Tarinaa Empedokleesta ja tulivuoresta ollaan tulkittu monella tavalla. Minua se kiehtoo todennäköisesti hulluista tai vääristä syistä. Ajattelen, että kuva tulivuoren kraateriin syöksyvästä filosofista on kuva loputtoman uteliaasta sielusta, sankarista joka on valmis tuhoamaan itsensä ja valmis siis uusiutumaan. On mahdollista, että Empedokles halusi todistaa jotain. Uskon hänen ylimielisyydessään ja ylpeydessään olleen mukana myös antautumista: heittäytymistä elementtien sekaan.

Meiltä puuttuvat tällaiset ajattelijat, joiden syöksyt tuleen, hypyt, tanssiaskeleet ja eleet ruumiillistavat ajattelun. Siksi tämä kuva kiehtoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti