sunnuntai 26. elokuuta 2012

Harhautumisen ilo ja jousiampujan taito

(Joseph Joubert)

Royn muistoksi 

Joseph Joubert tunsi poikkeaman, hairahduksen, harhautumisen onnen. Ainakin jos voimme luottaa Enrique Vila-Matasiin, joka siteeraa Joubertia teoksessaan Bartleby y compañia (Vila-Matasin siteerauksiin ei voi aina luottaa, koska hän keksii omia siteerauksiaan, pistää omiaan tunnettujen kirjailijoiden suuhun).

Tässä siteerauksessa Joubert ihmettelee sitä, miten voi etsiä sieltä mistä pitää, kun ei edes tiedä, mitä etsii. Ranskalainen ajattelija ja kirjailija kuitenkin tiesi, että näin tekee enemmän kuin yhden keksinnön: harhautuminen synnyttää onnellisia löytöjä.

Tähän olen uskonut ja luottanut, tästä iloa irti ottanut. Ilman suunnitelmaa kulkeminen on liikkumista ilman hevosen silmälappuja. Vasta viimeisten kuukausien aikana olen tajunnut, että on olemassa toinen onnellinen tapa: maalin pitäminen silmissään, keskittyminen itsensä ja maalin väliseen rataan. Tämä on jousiampujan tie. Mahdollisesti paljon vaikeampi, ainakin minulle, harhailijalle.

Ovatko nämä toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, yhteensopimattomia tapoja? Voisiko harhailija ja jousiampuja kohdata toisensa, tulla ystäviksi, tehdä yhteistyötä?

Harhautuminen ja poikkeama on yleensä vapauden ottamista, kieltäytymistä ennalta määrätyistä ohjelmista, kiveen kirjoitetuista säännöistä. Tieltä poikkeava juhlii elämän omaa luonnetta, siihen sisään kirjoitettua jatkuvan erehtymisen logiikkaa.

Jousiampuja vaikuttaa toisenlaiselta: vakaalta, vakavalta ja päättäväiseltä. Jousiampuja ei ole nähnyt maaliaan etäisyydessä ennen kuin hän on kokenut tilan itsensä ja maalin välissä. Tämä kokemus edellyttää sen tajuamista, ettei ole valmis, perillä. Hänkään ei voi tyytyä, hänenkin on irtaannuttava, lähdettävä liikkeelle. Vasta liike synnyttää tilan tajun, etäisyyden käsitteen.

Harhailija ja jousiampuja eivät vaikuta sukulaisilta, mutta heissä on jotain samaa: liike. Toinen liikahtaa nähdäkseen sivuille, toinen päästääkseen nuolen. Molemmat ovat tehneet ennen tätä samanlaisen tanssillisen eleen - irtaantuneet pisteestä, jossa ei ole muuta kuin annettu piste, kohtalonomainen ja jähmettynyt.

Voiko harhautumisen ilon ja jousiampujan taidon yhdistää? Mitä ihmeitä yhdistäminen aikaansaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti