lauantai 14. joulukuuta 2013

Kevään herääminen





 (Kuva Frank Wedekindin Kevään herääminen -esityksestä New Yorkissa vuonna 1917)

Kevään filosofiakahvilassa on monia kauniita aiheita. Keskustelemme tunteiden filosofiasta, ystävyyden arvosta, itsekritiikistä, sympatiasta ja empatiasta, kuolemasta, persoonasta ja personalismista, päätöksistä, Narkissos-myytistä ja narsismista, peloista, todellisesta ongelmasta. Kevään toisella kaudella aiheina ovat muun muassa vapaaehtoinen orjuus, ponnistus ja kysymisen muoto.

Jonain päivänä, mieluiten keväisenä päivänä, aiheena pitäisi olla kevään herääminen – sekä Wedekindin näytelmä Kevään herääminen että se omituinen kevät, jota yritämme filosofiakahvilassa haistella ja maistella, herättää. Se on meissä oleva lintu, joka tahtoisi oppia lentämään.

Monet ensi kevään aiheista ovat hyvää johdantoa tähän kevään heräämiseen, sillä tunnen aiheiden ja niihin liittyvien ajatuskuvioideni olevan levottomia, vaarallisia jopa. Yritän kai todistaa itselleni, ettei jo aiemmin annettu uhoava lupaukseni ole täysin tyhjä. Väitin nimittäin, että täytyy edetä niin, ettei jätä kiveä kiven päälle. Ehkä kivet eivät siirry mihinkään, potkin vain varpaani verille. Potkin silti, sen lupaan.

(Kiitos kaikille filosofiakahvilaan syksyllä osallistuneille! Tervetuloa kevääseen!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti