lauantai 31. toukokuuta 2014

Siunata ja kiittää


(Sils Maria, joka inspiroi Nietzscheä luomaan Zarathustran)

Miten on mahdollista, että Nietzsche puhui siunaamisesta? Eikö hän jos joku osannut ravistaa harteiltaan perimiään papillisia ilmauksia? On tunnettua, että Näin puhui Zarathustra, omituinen proosarunoelma, jäljittelee raamatullista kieltä. Vaikka kirjan sävy on leikillinen ja pilkallinenkin, kirja ei nähdäkseni parodioi Raamattua, vaan käyttää sen kieltä myöntäen sen voiman.

Moraalin katoaminen, ihmisen väsyminen elämään, nihilismi, teki välttämättömäksi uuden rakkauden, rakkauden elämään, jonka nimi on affirmaatio, myöntäminen. Zarathustra oli Nietzscelle ennen kaikkea joku joka sanoo: ”Kyllä.”

Nietzsche käyttää tästä rakkaudesta raamatulliselta kuulostavaa sanaa: siunaaminen. Hän käytti sanaa toista uskontojen sanaa vastaan: “On lakattava olemasta olentoja jotka rukoilevat ja muututtava lopultakin olennoiksi jotka siunaavat.”

Mitä on siunaaminen? Espankielinen käännös saattaa auttaa tuomaan esiin jotain. Siunaamisesta käytetään sanaa bendecir. Se tulee latinan sanasta benedicere,  joka merkitsee kirjaimellisesti “hyvän sanomista”. Latinan sana on suora käännös kreikan sanoista eulogein ja eulogia.  Aristoteleellä eulogia on “hyvän sanomisen taitoa”, taitoa sanoa hyvin se mitä pitää sanoa.

Tietenkin sana ”siunaaminen” löytyy myös Vanhasta Testamentista. Latinankielisissä käännöksissä käytettiin sanaa benedicere sanasta, jolla oli varsin erilainen merkitys; barak merkitsee pikemminkin polvistumista. Barak on kuitenkin läheisessä suhteessa toiseen sanaan: berakah merkitsee siunausta tai lahjaa. Miksi Vanhan Testamentin henkilöt polvistuvat? He polvistuvat kiittääkseen ja he kiittävät siunauksesta, lahjasta.

Kun rakastamaan oppiminen on Nietzschelle oppimista siunaamaan, se merkitsee sitä, että ”puhuu hyvää”, ei halveksi, ei halvenna elämää, vaan kiittää elämää. Zarathustra kiittää lahjasta antaen, tahtoen antaa iloa. Rakastaa, sanoa Kyllä: siunata ja kiittää.


(Mitään muuta en osaa sanoa nyt rakkaudesta... Heti kun keksin jotain, ilmoitan.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti