perjantai 25. heinäkuuta 2014

"Isännän työkalut eivät koskaan tuhoa isännän taloa"


(Audre Lorde)

Audre Lorde arvostelee tunnetussa esseessään The Master´s Tools Never Dismantle the Master´s House akateemista feminismiä. Siksi hänen kirjoituksensa otsikko sanoo:Isännän työkalut eivät koskaan tuhoa isännän taloa. Ymmärrän tämän niin, ettei hän luottanut isäntien – valkoisten, heteroseksuaalisten miesten – teoreettisen kielen ja koneiston tehokkuuteen taistelussa, johon hän osallistui koko voimallaan.

En analysoi nyt tätä kirjoitusta tai selitä sen historiallista kontekstia. Minulla ei ole sellaista halukkuutta nyt käyttää näitä isäntien työkaluja. Tartun vain tähän voimakkaaseen lauseeseen: Isännän työkalut eivät koskaan tuhoa isännän taloa.

Lause on varmasti osuva ja oivaltava, monessa tilanteessa liiankin pätevä. Kyse on jostain, josta jokaisen ajattelijan tulisi olla tietoinen. On osattava problematisoida tämä tai tuo väline tai työkalu, jota käyttää ja ennen kaikkea aina olla luottamatta sen vallankumouksellisuuteen tai kriittisyyteen.

Väittämän voi myös suhteellistaa. Esimerkiksi ekologinen liikehdintä, joka kohdistaa usein arvostelun tieteen ja teknologian luomiin käytäntöihin ja niiden seurauksiin, on koko ajan käyttänyt tieteellistä tietoa ja tutkimusta kritiikkinsä perusteena. Samalla tavalla oikeuksiaan puolustanut homoseksuaali on voinut vedota tiedeyhteisön päätökseen olla pitämättä homokseksuaalisuutta sairautena ja kysyä: ”Miksi sitten haluatte parantaa meidät?”

Pelissä olevien nappuloiden liikettä ja niiden määrää voi säädellä: työkaluja voi käyttää toisella tavalla, toisiin tarkoituksiin kuin mihin isännät ovat tottuneet. Jos isännän työkalut eivät tuhoa isännän taloa, joudumme tekemään pitkän luettelon noista työkaluista. Jos etsimme vain ”puhtaita” työkaluja, meille jää kovin vähän. Kaikki sanat ovat ambivalentteja.

Silti – niin kuin totesin – tämä kysymys on tärkeä; se on pidettävä mielessä. Kun tartumme työkaluun, meitä ei ohjaa vain tahtomme, vaan koko kulttuuri, koko perinne, joka on määritellyt esineen ja sen käytön. On ponnisteltava ulos kokonaisesta elämänmuodosta ja oltava hyvin leikkisä, jotta voi keksiä työkalulle uuden käytön...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti