lauantai 12. heinäkuuta 2014

Olen todellinen nainen



1.Lause ja sen taustakuva

Sanoja – julistaja – on Michael Berry (ei Sir Michael Berry, tunnettu englantilainen fyysikko, vaan texasilainen talk talk show –isäntä, radiotähti):

A real woman can do it all by herself, but a real man wouldn´t let her.” (Todellinen nainen voi tehdä kaiken itsekin, mutta todellinen mies ei antaisi hänen.)

Berry levitti tätä sanomaa facebook-sivujensa kautta. Tekstin alla oli kuva pienestä stetsonpäisestä pojasta, joka suutelee pienen tytön kättä.

2.02 Feministi puhuu

Pieni feministi heräsi minussa ja kaivautui ulos rauhallisesta lihastani. Tämä lause ilmaisee ilmeisellä tasolla varsin sovinistisen asenteen: Myönnetään kyllä – armeliaasti – että nainen pystyy, mutta hänen ei anneta tehdä. Tietenkin lausetta voisi analysoida enemmänkin. Se perustuu kokonaan mies/nainen –dikotomialle, pyrkii vahvistamaan sitä. Se puhuu ”todellisesta” naisesta ja ”todellisesta” miehestä ja tähän voisi tietenkin tarttua, sitä ryhtyä purkamaan.

3.01 Toisinpäin

Jos katsoo toisinpäin, näkee naisellisen viekkaasti (naisethan ovat aina viekkaita ja vaarallisia), voi ajatella hyötyä: ”Saamme miehen palvelemaan itseämme, tekemään puolestamme. Meidän on tehtävä tällaisia oikeita miehiä.” Mutta mihin tässä joudumme, mitä palvelemme? Onko tämä vanha myytti herrasmiehestä?

Espanjalainen mies 1800-luvulla heitti viittansa kadulla kävelevän naisen jalkojen eteen. Ritarillisuus ei loppunut tapojen turmelukseen; siirryttiin vain toisenlaisiin vaatteisiin ja myöhemmin kaduilla oli vähemmän hevosen paskaa, ne olivat päällystettyjä jne. Ritarillisuus kuoli käytännöllisyyteen, autoistumiseen ja teiden päällystämiseen.

3.03 Mahdollisuus ja sen todistus

Jos silti vastustan yhä villiä feministiä itsessäni ja pidän kiinni tästä hyötyyn tähtäävästä, miehet orjuuttavasta asenteesta, joudun  toteamaan: ”Ehkä olenkin todellinen nainen, sillä senhän todistaa se, että kykenen, mutten tee, vaan kannustan miestä olemaan palvelijani.”  Tämä pätee suurimpaan osaan kehittyneen maailman miehistä. Tietyn esityksellisen miehuuden lisäksi he ovat vain toisten miesten tarjoaminen palveluiden ostajia, käyttäjiä, kerjääjiä – silloinkin kun palveluissa käytetään naisia.

4.1. Lauseen totuudellisuus

Näin hillitysti – siis feminismiä hilliten – analysoituna Berryn lause on siis tosi. Se ei vain ole tosi lausujan tahtomalla tavalla; se ei tarkoita sitä, että miehet kovin helposti onnistuisivat olemaan todellisia miehiä, pikemminkin he ovat todellisia naisia. Ovatko – kykenevätkö – naiset sitten olemaan todellisia naisia myös?  Kyllä, mutta he antavat miesten tehdä sen...

5. Mitä todistelija todellisuudessa haluaa

Tiedän... Joku sanoo: ”Kuka nyt näin mutkikasta vitsiä jaksaa seurata eikä se naurata.” Mutta tämä vitsi on vain sormi, fallinen sormi, joka on pystyssä ja osoittaa ulos, maailmaan. Naurun aihe on siellä. Enkä minä halua, että kukaan nauraa puolestani. Haluan kokea sen itse. Olisipa typerää julistaa: ”Kykenen nauramaan, mutta annan miesten nauraa puolestani.” Olisinko silloin todellinen nainen? Haluan olla todellinen nainen...


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti