maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kuka saa valittaa?

(William Blake: Job´s Tormentors)

Joskus, aika usein, valitetaan, että kaikki vain valittavat. Tämä on arvostelun aihe: ei saisi valittaa. Kovin tarkasti ei ilmaista, miksei saisi. On ainakin kahdenlaista syytä moitteeseen. Ensimmäinen syy on se, että valittaminen lisää kielteisiä tuntemuksia, se myrkyttää ympäristöä; ei etsitä tietä ulos, ruikutetaan vain. Toinen syy arvostella valittamista on se, ettei valittajan katsota olevan oikeuttu siihen; hän ei ole tarpeeksi kurja, tarpeeksi sairas tai köyhä – joku on aina kurjempi, sairaampi, köyhempi.

Joskus kieltämättä vaikuttaa siltä, että valittaja on täynnä omaa surkeuttaan ja tahtoo levittää sen kaikkialle minne voi. Tällainen pienen, pahimmassa tapauksessa alhaisen ihmisen valitus on toista lajia kuin runoilijan voihke ja huokailu. On eri asia, jos valitus kumpuaa sisällä olevasta myrkystä tai jos sen tarkoitus on uudistaa kieltä, antaa ihmisen kodittomuudelle ääni, muuttaa ihmistä.

Monta kertaa herää epäilys, että kaikessa ajattelussa on ainakin naamioituneena valitusta – että ajattelun lähde on tuska ja ahdistus. Gilles Deleuze huomasi, koki, että filosofien käsitteissä on huutoa. Descartes kirjoitti: Cogito, ergo sum. Tässä on mukana huuto, lähes epätoivoinen: Varmuus! Varmuus!

Kuka saa valittaa? Ehkä filosofitkin saavat valittaa. Heillä saattaa olla hyvät syyt. Tuska synnyttää kysymyksiä. Tuska antaa oikeuden kysyä, myös valittaa, ainakin joskus. Silti on niin, että filosofoiminen on ponnistelua kohti toista kysymystä; irtaantuminen tuskasta, valituksesta, on kysymyksen jättämistä, sen muuttamista. Valitukseen liittyvä kysymys voi olla oikeutettu siinä mielessä, että tuska on todellista. Kysymys voi silti ylläpitää, ruokkia tuskaa, tehdä siitä kaksinkertaisen – aivan turhaan.

Voi olla liioiteltua vaatia, että ajatteleminen tekisi meidät onnellisiksi, mutta ehkä olisi syytä tehdä ajattelusta iloisempaa, hyväntuulisempaa. Ehkä filosofia silloin voisi päästä maineestaan raskautena, tekisi askeleesta kevyemmän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti