torstai 4. elokuuta 2016

Aiheista

(Giovanni Domenio Tiepoli 1773)

Monet syksyn aiheista ovat toivottuja, esimerkiksi Anaksimandro, anarkismi ja uutismaailma. Mielenkiintoista ehkä, että monet näistä toivotuista aiheista vaativat ”akateemista” perehtymistä, jopa pedanttisuutta; ne liittyvät monesti filosofian ja ajattelun historiaan. Toiset toivotut aiheet – terrorismi ja tiedotusvälineet (journalismi) – ovat voimallisesti yhteiskunnallisia tai poliittisia.

Ulkoisesti erilaisista lähtökohdista huolimatta syksyn aiheet kytkeytyvät kysymykseen arvoista. Toivon, ettei käsittelytapa olisi liian abstrakti tai ylimalkainen – että voisin irrottautua ns.arvokeskustelun tyhjänpäiväisyydestä.

Tarkoitukseni ei ole – turha kai sanoakaan – opettaa kenellekään mitään arvoja. Tarkoitukseni on yksinkertaisesti vain stimuloida, käynnistää keskustelua.

Ohjelman valmistelussa on mukana aina sama paradoksi, sama vaikeus. Haluan, että ohjelma olisi mielenkiintoinen ja käsittelisi jollakin tavalla, esimerkiksi ajankohtaisuuden ansiosta, tärkeitä, relevantteja aiheita. Mutta samalla olen estynyt, sillä olen itseäni estänyt. En voi tietää mikä on tärkeää, en voi sitä myöskään muiden puolesta päättää. Tämän vaikeuden edessä lohduttaudun sanomalla, että keskustelu kulkee kuitenkin muualle, mahdollisesti siihen mikä oikeasti muiden mielestä on mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää.
https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti