keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Filosofiakahvilasta ja keskustelemisesta



Kierkegaard

Kaikki jotka ovat osallistuneet filosofiakahvilaan, tietävät sen olevan keskustelemista. Suurimmalla osalla se on hauskaa. Osallistuminen voi olla jopa nautinto, mutta monet ovat huomanneet, ettei keskusteleminen ole välttämättä pysähtymistä ajattelemaan. Kun keskustelemme, meillä ei ole aikaa. Tämä on yksi filosofiakahvilan paradokseista: se pyrkii elävöittämään ajattelua, herättämään siihen, mutta olosuhteet, itse keskustelutilanne, pakottaa meidät olemaan liian nopeita.

Kierkegaard sanoi jossain, että runoilija tai ajattelija ei ole epäsuosittu sen takia, että hän olisi vaikea. Hän ei ole suosittu, koska vaatii vastaanottajalta paljon työtä itsensä kanssa. Hän vaatii aikaa ja hitautta. Olenkin salassa toivonut, että meidän hauskoilla istunnoilla olisi välittömän hauskuuden lisäksi pitkäkestoisempia ja hitaampia vaikutuksia. Silloin meihin jäävä jälki voisi olla pysyvämpi.

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

1 kommentti:

  1. Olet oikeassa tuon ajan käytön suunnittelussa! Se on vaikeeta. Mutta Aina on hyvä kuulla muitten ajatuksia ja näkökohtia samasta asiasta. Jopa hauskaa keskustelua ja ehkä oma maailman kuva kasvaa jos kuunnellaan avoin mielin.

    VastaaPoista