keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Russell, uimari


 Russell

Kiitokset filosofiakahvilan osallistujille Fuengirolassa ja Torre del Marissa! Zoomin kautta pidetään vielä yksi ylimääräinen istunto tiistaina 30.4. klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18.00 Suomen aikaa).

Linkki:

Bernard Russell (1872-1970), brittiläinen matemaatikko ja filosofi, matkusti vuonna 1948 lentokoneessa, joka putosi Pohjanmereen. Onnettomuudessa kuoli 19 ihmistä. 76-vuotias Russell ui pitkän aikaa ennen kuin hänet pelastettiin. Toimittajat kysyivät häneltä, mitä tunnettu filosofi ajatteli uidessaan. Russell vastasi: ”Sitä vaan, että on kylmää tämä vesi.”

Kaikki tarinat voivat olla opettavaisia, jos niitä ajattelee. Otan esiin muutamia asioita, joita minä keksin.

1.Filosofi on ihminen, ruumiillinen olento. Hän ei leijaile ylemmissä sfääreissä. Lentokone voi pudota. Myös hänen kannattaa osata uida. Eikä hän uidessaan kylmässä vedessä ajattele kielen, logiikan ja matematiikan salaisuuksia, vaan veden kylmyyttä, omaa selviytymistään.

2.Toimittajat ovat aina kysyneet tyhmiä kysymyksiä.

3.Russelilta ei kysytty hänen tunteistaan, esimerkiksi siitä, oliko hän järkyttynyt muiden matkustajien kohtalosta. Hän saattoi olla järkyttynyt. Russellin vastaus kertoo silti asenteesta, joka vaikuttaa välinpitämättömältä. Moni muukin olisi kyennyt kylmässä vedessä vastaavanlaiseen kylmyyteen – mahdollisesti hyvinkin tarpeelliseen kylmyyteen.

4.Filosofi on ihminen, ruumiillinen olento. Hänkin joutuu koko ajan erilaisiin tilanteisiin. Ehkä hänen filosofisuutensa mitataan silloin. Olisi hauskaa ja opettavaista tutkia, miten hyvin nykypäivän filosofit selviävät erilaisissa tilanteissa ja voiko heistä kertoa tarinoita. Esikuva voisi olla Diogenes Laertios, kreikkalainen historioitsija 200-luvulta. 

(Puhuin Diogenes Laertioksen esimerkeistä, kun aiheena oli filosofinen elämä. Hänen teoksensa Merkittävien filosofien elämät ja opit puhuu filosofien ideoista ja opeista, mutta kertoo myös pieniä tarinoita, anekdootteja, joissa filosofit reagoivat johonkin tilanteeseen.)  


https://www.facebook.com/Filosofiakahvila


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti