maanantai 1. elokuuta 2011

Once upon a time


Once upon a time there were philosophers in Texas: Rick Roderick… Roderick julkaisi -80-luvun lopussa kirjan Habermasin ajattelusta. Lisäksi hän julkaisi lukuisia artikkeleita, mutta enemmän kuin kirjoittaja-filosofi, hän oli luennoitsija, sokraattinen opettajahahmo. Ylipainoinen hölkkääjien halveksija, texasilaisella aksentilla puhuva juopahtava ajattelija, joka kykeni tavoittamaan Hegelin tai Kierkegaardin merkityksen meille, omalle ajallemme.

Roderick lähestyi asioita historiallisesti ja puhui omasta ajastamme: piirityksestä tai uhkasta, jonka sisään ja eteen ihmisen ”itse” on joutunut nykyisyydessä. Ihmisillä ei ole enää turvallista, vakaata pohjaa, merkitysten varastoa. Hän ei silti halunnut paluuta menneisyyteen, vaan kartoittaa tilannetta, jossa elämme.

Roderick oli niitä harvinaisia ajattelijoita, jotka ymmärtävät, että filosofia on ja voi olla muutakin kuin akateeminen oppiaine. Ajatteleminen oli hänelle välttämättömyys, koska elämme hämmennyksessä. Todellisuus, joka meitä ympäröi ja joka meidät läpäisee, on vaarassa hävittää inhimillisyytemme.

Roderick oli kuuluisa kuoleman puolestapuhuja. Hän sanoi: ”Kuolema on ainoa todella demokraattinen instituutio.” Itse hän kuoli 52-vuotiaana vuonna 2002.

Näyte Roderickin ”performancesta”:

http://www.youtube.com/watch?v=DXDNX8FMBYQ&feature=related

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti