keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Tiedon käyttö


(Francis Bacon)


Filosofiakahvilan paikka Fuengirolassa tiistaina (klo 11.15) Los Bolichesin kaupungintalon kahvila, Torre del Marissa keskiviikkona (klo 11.00) Con Corazonmari El Copo -kadulla. (Torstai jää pois)

Länsimaiden suuria myyttejä: tarina tiedosta vapauttajana. Jonkun pitäisi tämä selittää. Liittynee voimallaisesti kapitalismiin. Eri ihmisten – muuan muassa Henry Fordin ja Rosa Luxenburgin suuhun on pistetty väite: ”Jos ihmiset tietäisivät mihin kapitalistinen järjestelmä perustuu, se ei kestäisi viittä minuuttia.” Se saattaa olla totta. Tieto ja tietäminen eivät silti takaa vapautta; niitä käytetään orjuuttamiseen. Neuvostoliitossa kaikki tiesivät. Siksi kesti niinkin kauan. Tieto toi kauhun, se lamaannutti. Jokainen tiesi, että Siperia odotti vastustajaa.

Tieteellistä tietoa on käytetty monella tavalla – auttamaan ihmisiä ja tuhoamaan massoja. Esitetään kauhukuvia geenimapulaatiosta jne. Tiedon vaikutus on kuitenkin arkipäiväisempää, jokapäiväisempää ja sen kavaluus näkymättömämpää. Lapsellinen, erityisesti filosofeja hymyilyttävä esimerkki: biologit etsimässä ”luonnollista moraalia”. Muun muassa biologit Edward O.Wilson ja Frans de Waal ponnistelleet tällä saralla. Siinä ei ole mitään uutta. Antropologit tekivät sitä ennen heitä. Kyse on yrityksestä perustaa moraali tietoon ihmisestä.

Ryhtymättä tällä kertaa tarkempaan kuvaukseen ja analyysiin näiden biologien pyrkimyksestä (se on tehtävä!) totean, että pyrkimys johtaa essentian, olemuksen, rakentamiseen, ja essentialismi (olemusoppi) rajoittaa mahdollisen horisonttia. Oppi olemuksesta toimii oikeutuksena käyttää valtaa, dominoida. Yksinkertainen esimerkki toiselta alalta, psykiatriasta: homoseksuaalisuutta ei pidetty normaalina, joten yritettiin parantaa ihmisiä, ojentaa poikkeavia. Kun tuetaan ”moraali” ihmisen olemukseen tai oikeutetaan sillä erilaisia toimia, tehdään jotain paljon näkymättömämpää kuin sähköshokit: mitätöidään tai lukkiutetaan mahdollisuudet käyttää vapautta.

Tieteellisen tiedon käyttö voisi olla toisenlaista. Biologian suhde filosofiaan voisi olla toinen. Filosofien ei olisi pakko nauraa. Ajattelen: Tieteen pitäisi pistää filosofoimaan. Otetaan biologian alasta, ekologiasta, esimerkki. Ekologia voi opettaa monenlaisia asioita filosofeille, antaa monta tehtävää. Esimerkinomaisesti mainitsen kaksi mahdollisuutta.

1)Ekologia voisi opettaa pois ihmisen hybriksestä, jolla on kaksi erityisenlaista seurausta nykymaailmassa. Ensinnäkin se tekee ihmisestä erillisen, luonnosta irrrallisen olennon. Toiseksi se tekee ihmisestä kontrolloijan, mestarin, luonnon hallitsijan. On kauheaa lukea mitä ”tieteen isät” – esimerkiksi Francis Bacon – kirjoittivat 1600-luvulla: luonto oli salaperäisesti feminiininen voima, jonkinlainen huora, jota piti hallita.

2)Ekologia voisi irrottaa meidät antroposentísyydestä, sellaisesta ajattelusta joka koko ajan priorisoi ihmisen.

Tahdon siis sanoa vain, että tietoa käytetään eri tavoin ja on syytä kysyä, miten sitä pitäisi käyttää. Tämä kytkee kysymyksen tietoon arvoista ja joudumme hämmennykseen, sillä tieto ja sen instituutiot eivät ole tietoisia arvoista; ne eivät sisällä automaattisesti ymmärrystä omasta paikastaan.

Nykyiset tapahtumat luovat perspektiiviharhan. Vaikka näyttää siltä, että elämme totuudenjälkeistä (post-truth) aikaa, ihmisten, kansalaisten, maailmankansalaisten – ei vain filosofien tehtävä – on ryhtyä vastuullisiksi: heidän on esitettävä kysymys arvoista. Heidän on oltava vastuullisia siinä mielessä, että he vastaavat nykyiseen tilanteeseen, nykyisen johdon normeihin. Heidän otettava niihin etäisyyttä, jotta he ymmärtäisivät ne arvot, jotka tiedon käyttöä ohjaavat. Heidän on tehtävä se, jotta tulevaisuus pysyisi avoimena – jotta sitä ei olisi päätetty ymmärtämättömien laboratoriossa.

Tämä on vaikea tehtävä. Minulla ei ole luottamusta mihinkään bioeettisiin komiteoihin. Silti on yhä tärkeämpää tajuta, että tieto on vaarallista samalla kun se on hyödyllistä. 

AJANKOHTAISTA ASIAA -KAHVILA 25.HUHTIKUUTA KLO 13.30. PAIKKA: RAVINTOLA KUKKO, SAUNAN TERASSI. AIHE: SUOMI 100V JA VAIHTOEHTOISET TOSIASIAT.

1 kommentti: