keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Razzle Dazzle


Filosofiakahvila zoomin kautta tiistaisin klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18 Suomen aikaa)

Filosofiakahvila Torre del Marissa keskiviikkoisin klo 11.00 (Casa Juande, Av. Toré Toré), viimeisen kerran 27.3.

Tämä aiheena 26.4. ja 27.4. Zoom-tapaamisessa keskustellaan myös aikaisemmasta aiheesta Valta ja etiikka.


Onhan se vitsi, kun lakimies laulaa:

 

Give ´em the old razzle dazzle

Razzle Dazzle ´em

 https://www.youtube.com/watch?v=ByeXMGqapnU

Onhan se vitsi, mutta se puree ja on totta. Sanat ovat musikaalista Chicago, joka sai ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 1975.  Musiikin teki John Kander, sanat Fredd Ebb. Ohjauksesta ja koreografioista vastasi legendaarinen Bob Fosse. Käsikirjoitus perustuu väljästi näytelmään, jonka kirjoitti -20-luvulla toimittaja Maurine Dallas Watkins. Tarina on yksinkertainen. Showbisnekseen haluava nuori rouva Roxie Hart tappaa rakastajansa. Sensaatiolehdistö innostuu, varsinkin kun naisen lakimies Billy Flynn antaa kimmokkeita. Flynnille kaikki, lehdistö ja oikeussali, ovat samaa sirkusta.  ”Oikeudenkäynti, koko maailma, showbisnestä kaikki”, hän selittää.

Razzle Dazzle on ilmaisu, joka tarkoittaa loistoa ja näyttävyyttä. Verbinä se merkitsee häikäisemistä. Ilmaisuun sisältyy lakimies Billy Flynnin filosofia – tai tarkemmin sanottuna strategia. Lehdistö, yleisö, jury, tuomari voidaan häikäistä hokkuspokkuksella; heitä voidaan manipuloida niin etteivät he voi nähdä miten asiat ovat. Ihmisten päät pistetään pyörälle, heidät pannaan ulalle säihkeen avulla. Billy Flynn laulaa:

 

How can they see with sequins in their eyes?

 

Tämän voi kääntää näin: ”Miten he voisivat nähdä paljetit silmillään?” Chicago on satiirinen musikaali, jonka kritiikki kohdistuu esimerkiksi maineen ja tähteyden metsästykseen. Razzle Dazzle on satiirinen laulu, vitsi, joka kirjoitettiin 1970-luvulla, mutta se on yhä ajankohtainen, kipeän osuva. Elämme säihkeen ja häikäisyn aikaa.

Jos tahdomme katsoa todellisuutta silmiin, meidän on katsottava tätä ja kysyttävä, miten elää ja ajatella häikäistyinä, jatkuvan manipulaation kohteina. Voimme yrittää kääntää katseen pois loistosta, saada pupillit laajenemaan niin että näkisimme hämäriin nurkkiin.

Jos filosofia, asiaohjelma tai vakava keskustelu kilpailevat sirkuksen kanssa, tiedämme voittajan etukäteen. Vastarintaa on silti tehtävä. On myös etsittävä työkaluja, jotka auttavat pitämään pään selvänä, kun loiste ja säihke ympäröi meitä. Meillä on vain meidän kysymykset, mutta todellinen kysymys muuttaa tunnelmaa. Kysy kaikkien otusten edessä: ”Mitä se tahtoo?” Billy Flynn tahtoo meidän päät pyörälle. Mutta ehkä siinä on muutakin. Hän tarjoaa meille tietynlaista osaa, tietynlaista paikkaa. Hän tahtoo meidän istuvan paikallaan ja rakastavan tai ihastelevan häntä.

Syökäämme porkkanaa, taistelkaamme hämäräsokeutta vastaan. Hämärässä, poissa loisteesta ja kaukana säihkeestä, saattaa olla olioita jotka tahtovat jotain ihan muuta kuin Billy Flynn.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti