keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Journalismin kritiikki

 


Filosofiakahvila zoomin kautta tiistaisin klo 17.00 Espanjan aikaa (klo 18 Suomen aikaa)

Filosofiakahvila Torre del Marissa klo 11.00 (Casa Juande, Av. Toré Toré)

Filosofiakahvilaa Fuengirolassa ei enää tänä keväänä! 

Linkki zoom-tapaamisiin:

https://us02web.zoom.us/j/7322355221?pwd=ZDZxWTBGN1ZvU2g1Z3JjbXhKTnRzZz09

Tämä aiheena 12.4. ja 13.4.

En tarkoita journalismin kritiikillä sitä, että sanoo toimittajia tyhmiksi. Se ei merkitse minulle myöskään journalistien tuomitsemista johonkin transendendaaliseen vedoten (Jumalaan, Marxiin, Vapaaseen Markkinatalouteen, Uuteen Hallitukseen). Lähtökohtaisesti minun kritiikkini olisi ns. inmanenttia kritiikkiä. Se merkitsee sitä, että työtä arvioidaan siihen sisältyvien omien kriteerien perusteella.

Journalismin yksi perusidea on se, että kerrotaan ja kuvataan, mitä tapahtuu tai mitä on tapahtunut. Toisin sanoen tiedonvälittäjän pitäisi välttää spekulointia siitä, mitä mahdollisesti on tapahtunut tai mikä on noin tai näin toimivan ihmisen motiivi. Inmanentti kritiikki arvioi siis – esimerkiksi - kuinka monet ns. journalistien lauseista ovat spekulointia.

Journalistit ovat eri maissa laatineet itselleen ns. deontologisen koodin, ts. normiston ja periaatteet, joiden mukaan heidän tulisi toimia. Eri maiden normiston lisäksi on kansainvälisiä kirjelmiä niin kuin Unescon journalismia koskeva julistus vuodelta 1983. Inmanenttia kritiikkiä harjoittava voisi siis kysyä, mikä kohta deontologesta koodista toteutuu.

Journalismin eettistä normistoa ja koko tiedonvälitystä ohjaava periaate perustuu ideaan siitä, että kansalaisilla on oikeus saada merkityksellistä ja oikeaa tietoa. Tästä seuraa, että epistemologia, tieto-oppi, on filosofian osa-alue, joka pitäisi olla mukana journalismin kriittisessä arvioinnissa.

Kysykäämme journalismiin liittyvä epistemologinen, tieto-opillinen, kysymys ääneen: Mikä on relevanttia tietoa? Kysymys paljastaa, ettei kyse ole ”puhtaista tosiasioista”, neutraalista tiedosta. Journalismin kuvaama todellisuus ei vain värity huonon kirjoittamisen seurauksena. Kuvattu todellisuus on valmiiksi tulkintaa, väritystä, arvoja. Käytännössä emme siis pohdiskele objektiivisen tiedon mahdollisuutta. Kysymme: Mikä näkökulma, mikä valotus? Aika usein näkee, että tapahtuma halutaan näyttää kaukaisena. Sen herättämä kysymys ei koske meitä tai se koskee hyvin epäsuorasti. On kuin joku haluisi neutralisoida tapahtuman tai siihen liittyvä kysymyksen, innostuksen ja intohimon. 

Milloin journalismi on syvällisessä mielessä kriittistä ja kyseenalaistavaa? Yleensä tiedotusvälineissä otetaan valmiit väittelyn aiheet, hyväksytään ne sellaisinaan ja niiden dikotomiat ovat itsestään selviä. Tarkoitus on puhua jostain tapahtumasta, mutta siitä puhutaan niin kuin se olisi jotain, joka on ennenkin nähty. Kun sanotaan, mitä on tai mitä on ollut, sen ei pitäisi implikoida, että näin tulee aina olemaan.

Tarkoitus on levittää oikeaa ja relevanttia tietoa. Tarkoitus on tämä, koska ajattelemme, että kansalaisilla on oikeus tietoon. Ajattelemme, että kansalaisilla on oikeus tietoon, koska tämän oikeuden toteutuminen on olennainen osa demokratiaa. Journalismi palvelee demokratiaa, toteuttaa sitä syvällisellä tasolla. Näin ainakin ideoiden maailmassa. Todellisuudessa tiedotusvälineiden edustajat eivät halua eteensä todellista ongelmaa, joka koskee mediaa. Politiikan medialisoituminen estää vakaven ja tarpeellisten asioiden esiintulon. Poliitikolta ei kysytä oikeasti ellei sitten tarkoituksena saada räväkkä otsikko. Mediasta tulee mediasirkusta ja demokratiasta demagogiaa.

Demokratiassa on olemassa tarve vedota kansalaisiin. Siksi siinä on aina mukana manipuloimisen riski. Totuudellisuus ei ole uhattuna vain siksi, että journalistit ovat huonoja tai pahoja.

https://www.facebook.com/Filosofiakahvila 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti