torstai 23. kesäkuuta 2022

Miksi konservatiivisuus on ongelma?

 


Yksi viime kevään aihe oli muisti ja muutos. Palasin tähän muistin teemaan uudestaan ja palaan ehkä vielä, koska pidän sitä tärkeänä ja koska se on läsnä ajassamme, siinä mitä tapahtuu.

Sanoin:

”Muisti voi olla yllyke muutokseen, se voi olla energian lähde, mutta konservatiivisuus on voittanut meidät. Konservatiivisuus on ongelma. Se tekee menneisyydestä ikuista, ja ajasta homogeenistä ja tyhjää – niin kuin Benjamin sanoi.”

Tämä oli mielestäni ihan selkeästi sanottu, mutta silti joku kysyi: ”Miksi konservatiivuus on ongelma?” Tuskin vastasin kysymykseen ja pelkään pahoin, etten vieläkään vastaa tyhjentävästi. Olen ehkä joskus siteerannut Ángel Gabilondoa, joka on espanjalainen filosofian professori (tosin hän toimii nykyisin eräänlaisena kansalaisten asiamiehenä). Hän toteaa konservatiivisuudesta, että se estää liikkeen, muutoksen; sen pyrkimys on säilyttää, pitää maailma, ihmiset, paikallaan.

On siis selvää, miksi konservatiivuus voi olla ongelma. Se haluaa kieltää kysymyksen siitä, mitä tahtoisimme itsessämme tai olosuhteissamme muuttaa. Jos katsomme ympärillemme, näemme paljon konservatiivisuutta, myös siellä missä emme sitä odota näkevämme. Konservatiivisuus liitetään poliittiseen oikeistoon. Oikeiston yksi paradoksaalisia piirre (ainakin toisesta maailmansodasta lähtien) on ollut se, että siinä on yhdistynyt liberalismi (tai uusliberalismi) ja konservatiivisuus. Sanon tätä yhdistelmää paradoksaaliseksi, koska konservatiivisuus ja liberalismi sotivat välillä keskenään. Liberalismin on kuitenkin ollut suhteellisen helppo liittoutua konservativisuuden kanssa, sillä myös se vastustaa politisointia.

Minua on naurattanut nykyisessä poliittisessa kielenkäytössä eräänlainen ideologiakritiikki. Kahdesta syystä: 1)Ideologiakritiikki oli marxilaisuutta ja nyt se on konservatiivien ase. 2)Ideologioiksi sanotaan myös faktoja kuten ilmastonmuutosta ja kaikkia mahdollisia, myös ihan tavanomaisiksi muuttuneita länsimaisia arvoja kuten tasa-arvoa. Konservatiiviisuus on  ongelma myös käytettyjen keinojen, aseiden, takia. Se vääristelee ja petkuttaa.

 https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti