lauantai 7. helmikuuta 2009

Onko tyhmiä kysymyksiä?

Joku kysyi: Onko tyhmiä kysymyksiä? Minun oli jäätävä miettimään, en osannut vastata heti. En tiennyt mitä sanoa ja se on hyvä: minut pakotetaan ajattelemaan. Saattaa olla, että kysymys on tyhmä, jos vastaus on itsestään selvä, mutta kysymys on älykäs, jos se kysyy, miten siitä vastauksesta on tullut niin itsestään selvä.

En ajattele ja kysy, ovatko kysymykset tyhmiä vai älykkäitä; kysyn, ovatko ne hedelmällisiä. Rakastan kysymyksiä niin paljon, etten sano niitä tyhmiksi, vaikka ne vähän jopa idiootteja olisivatkin. Ajattelu on kävelemistä kysymyksen perässä. Me emme päätä, mihin menemme. Kysymys vie. Mutta vain se on vapautta, seikkailua. Kuljemme tuntemattomiin paikkoihin.

1 kommentti:

  1. Minun mielestäni tyhmiä kysymyksiä on, ja onneksi on! Muutenhan kukaan ei huomaisi, sanoisi ääneen, että esim. keisarilla ei ole vaatteita.
    Kysymys voi olla tyhmä, mutta se ei tarkoita, että sitä ei pitäisi sanoa ääneen. Päinvastoin, hyvä jos joku tajuaa, uskaltaa kysyä tyhmiä kysymyksiä.
    Totta kai useimpien ihmisten mielestä voi olla SOPIMATONTA kysyä tyhmiä kysymyksiä. Viisas se, joka keksii kysyä jotain, mikä muka on itsestäänselvää.

    VastaaPoista