keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Kannettava filosofia


Paul Valéry
Filosofiakahvila tiistaisin Casa Mavi, Av.Los Boliches 108 klo 12.15, keskiviikkoisin Con Corazónmari, C/El Copo, Torre del Mar klo 11.00, torstaisin La Carihuela Chica, Rafaelin aukio klo 16.00
AJANKOHTAISTA ASIAA -KAHVILA tiistaisin klo 14.15. Tavataan Ravintola Kukon edessä (Kukko remontissa vielä 2.10.) 

Paul Valéry, runoilija ja esseisti, kirjoitti muistivihkoonsa (Cahiers): ”Filosofian pitää olla kannettavaa.” Hän käytti sanaa portative, joka merkitsee kannettavaa, kuljetettavaa. Tämä vaatimus kiinnostaa, kun katsoo kirjaston filosofian osaston hyllymetrejä. Edes uudet laitteet eivät ratkaise kokonaan ongelmaa. Uskoakseni tiivistäminenkään ei riitä. Filosofialle pitää tehdä radikaalisti erilainen operaatio, jotta se olisi kuljetettavissa mukana.

Antiikin maailmassa haluttiin, että filosofian periaatteet ja neuvot olisivat käsillä (ad manum). Tässä oli jo kuultavissa Valéryn idea kannettavuudesta. Vanhan ajan filosofit eivät ajatelleet, että toogan kätkössä kannatti kantaa papyrusta. Jotta filosofia kulkisi mukana, se pitää sisäistää, ruumiillistaa; opin pitää olla nauliintuneena sieluun tai siitä pitää tulla lihaa ja verta (käyttääkseni vanhoista teksteistä lainattuja vertauksia). Filosofinen puhe pitää sisäistää sellaisella tavalla, että sen ääni nousee itsestään esiin vaientaakseen vaarallisten intohimojen äänen.

Sisäistämisen ja ruumiillistamisen vaatimus edellyttää filosofiselta puheelta ja kirjoitukselta erityistä voimaa. Se ei voi olla vain tractatus, tutkielma. Sen on saatava aikaan enemmän. Plutarkhoksella on sana tätä tehtävää varten: ethopoiesis. Sana on ymmärrettävä niin, että se merkitsee olemassaolon tavan luomista, synnyttämistä. Filosofisella ja kirjoittamisella ja filosofisen tekstin lukemisella oli tavoitteena muuttaa totuus tavaksi (ethos).

Jos filosofian kannettavuuden ja kuljetettavuuden ehto on se, että filosofinen puhe on ethopoieettista, meillä on edessämme lähes toivoton tehtävä. Ainakaan en voi taata, että puheeni ja muistiinpano vastaisivat vaatimukseen. Voin silti kiinnittää huomiota filosofian kevyisiin aineksiin, jotta oppisimme asiasta jotain. Kannettava varustus ei koostu filosofian pitkästä historiasta. Kainalossa ei tarvitse kantaa Puhtaan järjen kritiikkiä. Filosofia on toimintaa. Sen aineksia ovat kriittinen asenne, kysymysmerkit ja rohkeus.

En popularisoi filosofiaa. Ongelmat pysyvät kompleksisina. En myöskään opeta Hegeliä kannesta kanteen. Haluan parantaa filosofian kannettavuuden edellytyksiä. Tarkoitus ei ole oppia ”filosofioita”, erilaisia oppisisältöjä. Tarkoitus on monesti oppia pois. Tavoitteena on kevyempi olo. Menetelmänä on – jos sellaisesta voi puhua – näkökulmien taide ja esimerkkien maksimaalisen luova käyttö. Kolmantena painottomana aineksena on joviaalisuus, joka ilmenee jopa ilkikurisuutena.

Yksi tapa tehdä filosofiasta kannettavaa on silti tiivistys, vaikkei se riittäisikään. Ainakin kreikkalainen lääketiede luotti opin ja ohjeistuksen aforistiseen muotoiluun. Voimme muotoilla itselle periaatteen, jopa imperatiivin. Kukaan ei estä. Silti yksi ainoa mieleen painettu määräys voi olla vaikea kantaa. Universaali laki ja kategorinen imperatiivi ovat painavinta filosofiaa. Siksi on syytä vilkuilla ympärilleen ennen kuin antaa itselleen määräystä, tekee itselleen ja koko maailmalle imperatiivia.

Vilkuilu on ensimmäinen tehtävämme. Vilkuilemme nähdäksemme, mitkä ovat olosuhteet, mikä on tilanne. Periaatteen, jonka muotoilemme, kannattaa olla suhteellinen; on hyvä ottaa huomioon olosuhteet, maasto. Periaatteessa on mukana kaksi elementtiä: meidän oma tahtomme (valinta ja halu) ja topografia. Harrastamme enemmän tapauksia kuin yleisyyksiä. Filosofit voivat argumentoida vastaan, mutta ainakin kantamuksemme on kevyempi.

Täytyykö puolustaa ajatusta siitä, että filosofian pitäisi olla kannettavaa? Vastustaako joku ideaa? Haluaako joku painavaa filosofiaa? Puolustukseni on yksinkertainen ja kevytmielinen: Keveän varustuksen kanssa on helpompi liikkua.
(Tiistain filosofiakahvilapaikka: Casa Mavi)

TULOSSA TAPAHTUMA:
LA 1.12. 2018 RAVINTOLA ALEGRIA, FUENGIROLA
Työ ja vapaa-aika: Marjatta Jabe
Tiede ja totuus: Sam Sandqvist
Merkityksellisyys ja uskonto: Jenni Spännäri
Filosofian tulevaisuus: Pasi Färm

Ota yhteyttä: pasifarm@yahoo.es
https://www.facebook.com/Filosofiakahvila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti